Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a klimadr.com honlap működésének biztosítása érdekében cookie-kat alkalmazunk.
Részletek
Bezárás
Minek venne ki szabadnapot, ha hétvégén is ráérünk!

Hasznos tanácsok

Tisztelt üzemeltető!

A rövid tájékoztatóban szeretnénk felhívni a figyelmat a klíma berendezések használatának helyességére.

A berendezés bekapcsolása után automatikusan le nyílik a vízszintes lég terelőlap, amely mögött helyezkedik el az oldal irányú légterelőlapok. Oldal irányba álltalában manuálisan állíthatóak, (van motoros állítású is, amit a táv irányítón lehet állítani). 

Az oldalterelő lapok beállításakor  több szempontot kell figyelembe venni. Pl.  a lég áramot ne irányítsuk közvetlenül a fekvő felület felé, - éjszakai üzemeltetés alatt nagy a megfázásesélye, gyerek ágy felé -  még alacsony fordulatszámon sem, élő növényzetre - pár óra alatt tönkremehetnek. 

Próbáljuk meg semleges helyre ütköztetni a légáramot ha lehetséges Pl: oldal fal, szekrény vagy egyéb nagy felületű tárgy  amit a levegő közvetlenül érinthet, majd neki ütközve egy körforgásban hűti a légteret.

A vizszintes terelőlapot automatikusan fel és le vagy  fix állásba is tudjuk üzemeltetni.Fontos, hogy közvetlenül ne fúvassuk a levegőt a felhevült testünkre, a vízszintes terrelőlapokhoz hasonló üzem állapotot kerüljük ha lehetséges.

A ventillátor üzemeltetését kezdetben állítsuk alacsony fokozatba vagy automatikus üzemmódra.
Át tudjuk állítani manuális fordulatszám szabályzásra is, a közepes fordulatot ajánljuk.

Üzemeltetés előtt szellőztessünk ki, csukjuk be az ajtókat ablakokat, eresszük le a redőnyt vagy sötétítsünk be. Bár mi féle sőtítés lényege a  napfény által adott hő bejutásának csökkentése a hűtendő térbe ill. szobába. Bekapcsolt berendezésünk kezelőjén állítsuk be a kívánt hő mérsékletet. A helyesen megválasztott berendezés esetén hamar tapasztalható lessz a levegő visszahülése. Most már csak a hűvös levegőt kell fenn tartani, amit a berendezésünk automatikálya elvégez  helyettünk alvás közben is.

Energia takarékos üzemeltetés.

Sok kis lakásokat főleg garzont egybe építetek a főzőfülkével, nagyobbaknál ki vették a válaszfalakat, egybe nyitották a konyhával a szobát nagyobb légteret nyerve.

Fontos megjegyezni, hogy a konyhai napi tevékenységünk alkalmával hőt termelünk, főleg főzéskor. Lehetőleg ilyenkor a berendezésünket ne üzemeltessük, még szellőztető üzemmódban sem. Haználat előtt szellőztessünk ki, hagyjuk hogy a termelt meleg természetes uton távozzon. Feltevődik a kérdés, hogy miért?

A válasz nagyon egyszerű. Az egy légterű szoba konyhai részén termelődik a hő a tűzhely által,  és közben hűtöm a levegőt a szobai részen. Evvel egyidőben a keletkezett gőz, zsírgőz be kerül a berendezésbe, ott a hideg hőcserélő lemezekre lerakódik csökkentve a hőleadást. Az ilyen berendezések tisztítása idő igényes és költséges valamint  nem energia takarékos üzemeltetés. A lerakódott szennyeződés meggátolja a hűtést és a berendezés feleslegesen dolgozik.

Tisztítás

Kerüljük a maró és dörzsölő vegyszereket, ezközöket. megrongálhatják a készülék fényes vagy matt felületeit.

A berendezésünk hozzá tartozik a lakásunkhoz, nem lehet levenni és odébb rakni mint egy festményt, a lakásunk ékszere lett. Be lépünk a helységbe szembetűnik a formálya, mérete, színe egyszóval a kinézete. Egy ritka látogató számára a tisztasága is feltünik.

Külső tisztításnál nedves szappanos puha rongyal töröljük át a burkolatot, majd ismételjük meg szappan nélkül és végül szárazra töröljük. A makacsabb szennyeződést maximum ablak tisztítóval távolítsuk el a fent leírtak szerint. Szűrők tisztítása használat gyakoriságától és a szennyeződés mértékétől függ. Általában a berendezések elő lapját meg lehet emelni, ami mögött helyezkedik el a mikro szűrő. Tisztítása egyszerű, kiemelés után a szennyeződést le lehet mosni mosószeres vízben vagy le lehet öblíteni zuhany alatt. A nedvességet lerázzuk vagy le itatjuk és visszahelyezzük a helyére. Ismét használhatjuk.

A forgó és elektromos alkatrészek ellenőrzését és karbantartását bízzuk szakemberre, évente végeztessük el a karbantartást a léguti megbetegedések megelőzése miatt.